Zwembad Sportplaza, Tiel

 

Het nieuw te realiseren zwembad in Tiel bestaat uit een 6 baans wedstrijdbad met duikplank, een 4 baans doelgroepenbad met beweegbare bodem, peuterbad, glijbaan en wellnesshoek. Centraal in het gebouw bevindt zich de horeca ruimte met prachtig zicht op het wedstrijdbad, het peuterbad en het doelgroepenbad.

Wij hebben in dit plan kans gezien een extra ruimte toe te voegen boven de horecaruimte. Deze ruimte kan worden gebruikt als verenigingsruimte en heeft uitstekend zicht op het wedstrijdbad. Dit maakt dat bij druk bezochte wedstrijden, bezoekers niet alleen op tribunes en in de horecaruimte plaats kunnen nemen maar ook in deze extra ruimte op de verdieping.  Doordat de toegang tot het zwembad en de verdieping beiden vanuit de tochtsluis te bereiken zijn kan de bovenverdieping met verenigingsruimte en kantoorfuncties ook buiten zwemtijden dienst doen. Dit komt de maatschappelijke inzetbaarheid van het gebouw ten goede.


Paviljoen in het groen.

In het nieuwe plan wordt het huidige steenachtige terrein getransformeerd tot een prachtig plantsoen. Het nieuwe parkeerterrein wordt meer op afstand van het gebouw aangelegd zodat het gehele paviljoen omzoomd wordt door groen. Met zijn glazen plint en het groen omzoomde terrein zwem je als bezoeker straks in een parkachtige setting.

Om dit krachtig aan te zetten wordt de architectuur van het zwembad eenvoudig en doelmatig gehouden. Een glazen plint weerspiegeld de parkachtige omgeving en maakt het geheel luchtig en transparant. Door de transparante plint ontstaat een sterke relatie tussen interieur en exterieur. Vanaf de weg nodigt het gebouw uit om te komen zwemmen en van binnenuit ervaart je de mooie groene omgeving. Om de  sfeer van “zwemmen in het groen” te versterken worden boven de glazen plint in de zwemzalen houten latten toegepast. Deze houten latten geven een warme en natuurlijke uitstraling. Overige materialen worden licht en fris gehouden. Door het gebouw heen worden nog accentkleuren toegevoegd welke op een subtiele abstracte manier de relatie met het groen weerspiegelen. Deze groene accentkleuren zijn onder andere terug te vinden in de glijbaan, peuter/whirlpool, lockers en tegelwerk.

Het zwembad krijgt een heldere en eenvoudige hoofdvorm waarbij opvallend kleurgebruik wordt vermeden. De frisse witte gevelbekleding refereert aan de archetype witte villa’s zoals die voorkomen in de directe omgeving van Tiel. Op deze wijze sluit de ruimtelijke inpassing goed aan bij de rustige beeldkwaliteit van de omringende woonwijk en krijgt het zwembad een kwalitatief hoogwaardige uitstraling.


Duurzaam en circulair

Door zijn compacte vorm en de hoge isolatiewaarde van de gevel heeft het gebouw relatief weinig warmteverlies. De zonnepanelen op het dak voorzien de warmtepompen en de LED verlichting in het gebouw van stroom. Het gehele gebouw is demontabel geconstrueerd waardoor bouwmaterialen in de toekomst eenvoudig kunnen worden hergebruikt.

opdrachtgever:

Gemeente Tiel


locatie:

Tiel


programma:

zwembad


bvo:

3303m2


status:

in ontwikkeling