Zwembad De Vijf Heuvels, Markelo

De opgave betreft een uitbreiding met een 25 meterbad, peuterbassin met kleedruimten, nieuwe entree, horecaruimte en personeelsruimten. Het nieuwe volume verbindt het nieuwe en bestaande gedeelte en vormt één geheel. De terreinindeling, volumes en materialisering van het complex zorgen voor een eigentijdse uitstraling van het gehele gebied en een goede overgang met de openbare ruimte. Vanwege een optimale exploitatie wordt het nieuwe complex overzichtelijk en duurzaam. Door een slimme plaatsing van de diverse functies en een logische routing is het complex eenvoudig beheersbaar. Niet alleen het gebouw is hiervoor van belang maar ook de indeling van het gehele terrein. De positie van het volume is zodanig gekozen dat er een goede benadering is vanaf het parkeren en de fietsenstalling met behoud van zoveel mogelijk ligweide.

De beide zwemzalen hebben een grotere vrije hoogte en steken herkenbaar als volume boven het laagbouwvolume uit. Door de luchtbehandelingskasten in de hogere volumes op te nemen blijft een heldere volume opbouw zichtbaar. De zwemzaalvolumes zijn gedacht als lessenaarsdaken afgewerkt met grasdak en hebben aan de ligweide een lage gootlijn. Zo wordt een intieme ligweide gewaarborgd. De zuidgevels van de zwemzalen, gelegen aan de ligweide, hebben veel glas om een goede relatie tussen binnen en buiten te realiseren. De zoninstraling via deze glasopeningen is door middel van roosters/lamellen aan de buitenzijde te regelen zodat te veel opwarming en schittering op het water voorkomen wordt. Door de lamellen blijft wel het contact met de buitenruimte mogelijk. Zo blijft daglicht mogelijk en is kunstverlichting niet altijd nodig, duurzaamheid op een hele simpele manier.

De omgeving van het zwembad is een zeer groene omgeving. Lanen, houtwallen en groene kamers bepalen het groene karakter.  Het gebouw ligt achter forse houtwallen die de ligweide afschermen van de Potdijk. Vanaf de Potdijk is het gebouw zichtbaar en gelegen aan het voorterrein dat begrensd wordt door houtwallen. Gekozen is voor een gevelkleding van hout om het natuurlijke karakter van het gebied te versterken. Net als de doorkijk in een bos is het een verticaal patroon van lichte en donkere vlakken in verschillende afmetingen. Op deze wijze is er zowel in dag- als avondsituatie een sterke relatie tussen binnen en buiten met het voorterrein. Het complex wordt in 2 fasen gebouwd. Het nieuwe zwembad wordt naast het huidige zwembad gebouwd, zo kan het huidige zwembad blijven functioneren. Na de bouw van fase 1 kan via een tijdelijk ingang het nieuwe zwembad in gebruik worden genomen en kan aan fase 2 worden begonnen. Eind 2014 moet het geheel complex gereed zijn.

opdrachtgever:

Gemeente Hof van Twente


locatie:

Markelo


programma:

zwembad


bvo:

3.539 m2


status:

opgeleverd september 2014