Zwembad De Fluit, Leidschendam

Zwembad ‘De Fluit’ wil zich ruimtelijk en visueel vasthechten in haar omgeving en er tegelijk structuur aan geven. Het gebouw moet passen in zijn omgeving net zoals de gebruiker zich thuis moet kunnen voelen in het bad. Het gaat hierbij om de balans tussen de gebruikerswensen, de context en het architectonische beeld. Het complex staat op een zichtlocatie en wordt daarbij een ‘stand alone’ gebouw met een bijzondere maat en schaal. Het zoekt enerzijds verwantschap met omliggende bebouwing en begroeiing maar heeft gelijktijdig een individuele expressie en verwordt zodoende een eye-catcher voor de buurt. De opzet van het gebouw kenmerkt zich verder door eenvoud. Het is een spel van openheid, semi- transparantie en gesloten bouwvolumes.

In het complex gaan de diverse functies naadloos in elkaar over en wordt er gestreefd naar een grote transparantie en synergie tussen de diverse ruimten intern maar ook een sterke visuele relatie met de buitenwereld. Het gebouw bevindt zich op een plateau. Met het plateau zoekt het complex de verankering met de locatie. Op het plateau staan de verschillende ‘gesloten’ volumes van de kleedruimten, keuken, toiletten en bergingen. Tussen deze gesloten volumes zijn publieke toegankelijke onderdelen gesitueerd, zoals de centrale hal, horeca, verenigingsruimte, tribune en de verschillende zwembaden. Deze keuze maakt een duidelijk en helder circulatiepatroon voor bezoekers en personeel mogelijk. Door deze transparante ruimten is er zicht op de diverse zwemzalen en de horeca door het gebouw. Deze verschillende delen worden samengesnoerd door een lichtdoorlatende geperforeerde gevel die als een band om het gebouw is gespannen en hangt op 3 meter boven het maaiveld. Het gebruik van staal als gevelbekleding is om het spel van licht en schaduwen te ensceneren. Het geeft de band om het gebouw gestalte door het als een geweven textiel rondom het gebouw aan te brengen. Daar waar mogelijk wordt contact gezocht met de context, ruimte, lucht en aarde. De gevel moet dienstbaar, slim en contextueel zijn. Charismatisch voor een bijzondere en persoonlijke aantrekkingskracht die zich kan identificeren met het verenigingsleven van Leidschendam. De menselijke schaal en warmte vertalen zich in het gebruik van hout. Hout is het ideale materiaal om een gevoel van geborgenheid en vriendelijkheid te creëren. De warmte van het materiaal is uitnodigend. Het gebruik van glas is het instrument bij uitstek tot het ensceneren van een boeiend spel van reflecties en zichten. Het wordt op verschillende manieren in het project toegepast.

Het plateau en de band dienen als ruggengraat en zijn ordenend voor het geheel. De niet voor publiek toegankelijke en technische delen worden grotendeels ondergronds en op de verdieping aangebracht en zijn bereikbaar via een afzonderlijke trap.

Door de eenheid, eenvoud en alzijdigheid van het complex is er geen hiërarchie in gebruikers, maar wordt het gevoel van ‘ons’ zwemcomplex ‘De Fluit’ breeduit gedragen.

opdrachtgever:

Gemeente

Leidschendam-Voorburg


locatie:

Leidschendam


programma:

zwembad


bvo:

3.500 m2


status:

prijsvraag februari 2013