Sportcentrum Schouwen-Duiveland, Zierikzee

De locatie voor dit nieuwe sportcentrum ligt op steenworp afstand van het centrum van Zierikzee, de centrumstad van Schouwen-Duiveland. Zierikzee kenmerkt zich door een historisch centrum met een karakteristiek silhouet, dat op vele plaatsen vanuit het omliggende agrarische landschap zichtbaar is. Doordat het landschap op veel plaatsen het stadshart ‘aanraakt’, zijn er open zones rondom het centrum ontstaan. De locatie van het sportcentrum ligt, geclusterd met de buitensportfaciliteiten, in een open zone in het agrarisch landschap en omsloten door boomwallen. De sportterreinen worden ingericht als een landschappelijk transitiegebied tussen stad en land, met een hoogwaardig park en berging voor hemelwater.

Sportcomplexen met uitzondering van zwembaden zijn vaak vanuit hun functie en regelgeving introverte gebouwen. Door het zwembad aan de doorgaande provinciale weg te positioneren ontstaat er een directe relatie met de toegangsweg. Het open karakter van het zwembad geeft een levendig en uitnodigend beeld aan deze uitvalsweg van Zierikzee. De entree van het complex is uitnodigend met zijn ligging aan het grote plein dat ontworpen is. Dit plein sluit aan op de boulevard die de toekomstige nieuwbouw met de buitensportverenigingen ontsluit. Hiermee wordt een ontmoetingsplek gecreëerd voor de sporters en supporters van de diverse verenigingen. Het gebouw moet passen in zijn omgeving net zoals de gebruiker zich thuis moet kunnen voelen in zijn sportcomplex. Het gaat hierbij om de balans tussen de gebruikerswensen, de context en het architectonische beeld.

In het complex gaan de diverse functies, zwembad, sporthal, turnhal, tennishal en fitness, naadloos in elkaar over en wordt er gestreefd naar een grote transparantie en synergie tussen de diverse sportruimten intern maar ook een sterke visuele relatie met de buitenwereld. Daar waar mogelijk wordt van binnenuit contact gezocht met de context, ruimte, lucht en aarde. De gevel moet dienstbaar, slim en contextueel zijn. Charismatisch voor een bijzondere en persoonlijke aantrekkingskracht die zich kan identificeren met het bruisende verenigingsleven van de stad Zierikzee. Aan de hand van de stedenbouwkundige uitgangspunten, functie en respect voor het landschap zijn de materialen en kleuren terughoudend. Met de gemetselde plint, in aardse tinten, zoekt het complex de verankering met de locatie. De stalen bovenbouw, met kleine nuanceverschillen in grijstinten, maakt contact met de lucht. Met zijn ‘spiegelend’ oppervlak zijn de voorbijtrekkende wolken waarneembaar en geven op ieder moment van de dag en tijd van het jaar een ander beeld.

Het volume is eenduidig van vorm en de verschillende afmetingen van de volumes staan voor de verschillende identiteiten van de gebruikers. De contouren van het complex zijn helder en de toegepaste materialen versterken dit. Alle installaties worden binnen geplaatst zodat deze de heldere gebouwcontouren niet ontkrachten. Door de eenheid en alzijdigheid van het complex is er geen hiërarchie in gebruikers, maar wordt het gevoel van ‘ons’ sportcomplex breeduit gedragen.

opdrachtgever:

Gemeente Schouwen-Duiveland


locatie:

Zierikzee


programma:

sporthal / turnhal /

tennishal / zwembad


bvo:

11.482 m2


status:

opgeleverd juni 2014