Sportcentrum Het Marnix, Amsterdam

Sportcentrum “Het Marnix” te Amsterdam is gebouwd op de locatie van het voormalige Marnixbad aan de rand van het stadscentrum. Het ontwerp kenmerkt zich door zichtlijnen in het gebouw zelf en naar buiten toe. Het gebouw is direct aan de Singelgracht gesitueerd. De relatie van het zwemwater met de stadsgracht is zeer direct, niet alleen door een hoge glaspui, maar ook door het gelijke waterpeil. Er is een wedstrijdbad en een doelgroepenbad. Gezien het beperkte terreinoppervlak moest het programma in meerdere lagen worden opgelost.

Boven het zwembad is een sportzaal gelegen met een semi-transparante wand, welke ’s avonds een bijzondere uitstraling heeft. De centrale hal en horeca is zeer transparant opgezet. Hier zijn alle functies in het complex zichtbaar gemaakt. Aan de straatzijde zijn kantoorruimten met daarboven een fitnesscentrum gesitueerd. Op het voorterrein is een ondergrondse fietsenstalling gemaakt. Het project is i.s.m Mecanoo gerealiseerd.

opdrachtgever:

Gemeente Amsterdam


locatie:

Amsterdam


programma:

sporthal / zwembad


bvo:

4.920 m2


status:

opgeleverd eind 2006