Sportaccommodatie De Roodloop, Hilvarenbeek

De nieuwe sportvoorziening ligt aan de rand van het gebied De Roodloop te Hilvarenbeek, enigszins verscholen in het groen. Het nieuwe gebouw heeft de rechthoekige vorm gekregen met een verbijzondering ter plaatse van de hoofdentree, waarmee optimaal aansluiting gezocht wordt met de parkeervoorziening en de situatie.

Het omliggende sportterrein bestaat uit sportvelden en kleinschalige clubgebouwen. Om het meer forse volume van de nieuwe sportvoorziening in deze omgeving te verankeren willen we het gebouw ontwerpen als belangrijk decor van De Roodloop en laten integreren in de bebouwde omgeving. De keus is een eenvoudig en compact gebouw met een zeer functionele en compacte footprint, ook om zoveel mogelijk oppervlak van de groene omgeving te respecteren.

Doel is de massa een ingetogen karakter mee te geven, passend bij het groene karakter van het landschap. Om de hoofdentree te markeren en duidelijk zichtbaar te maken voor naderend publiek, opent het gebouw zich overhoeks richting de parkeervoorziening met een bijzonder en herkenbare ingreep, waarmee een vriendelijk en uitnodigend gebouw gecreëerd wordt. De snede is gematerialiseerd d.m.v. houten latten. Deze houten gevel gaat over in het houten plafond van het centrale hart, de horeca, en begeleid zo de sporters en bezoekers het gebouw in.

Bij aankomst is in één oogopslag de hoofdentree herkenbaar. Via de hoofdentree en de hoofdtrap komt men uit in de horeca van het complex; het centrale hart van het gebouw met een warme, natuurlijk en sportieve sfeer.

opdrachtgever:

Gemeente Hilvarenbeek


locatie:

Hilvarenbeek


programma:

sporthal / zwembad


bvo:

4.030 m2


status:

prijsvraag oktober 2016