ROC Friese Poort UB, Leeuwarden

Bij het ontwerp is uitgegaan van een gebouw dat middenin de maatschappij staat. De studenten worden opgeleidt om na hun studie de veiligheid in onze samenleving te waarborgen en de regels op straat te handhaven; ze moeten dus gezag uitvoeren. Deze identiteit van de opleiding bracht ons op het idee van voor een fortachtig gebouw. Een fort voert namelijk ook gezag uit naar de buitenwereld en wordt gekenmerkt door een eigen binnenwereld. Om de binnenwereld zichtbaar te maken hebben we de schoolpleinen als het ware uit het gebouw gesneden, welke elkaar bijna aanraken in het hart van het gebouw. De openheid en transparantie die hierdoor onstaat past daarmee optimaal binnen de visie van ROC Friese Poort. De binnenwereld wekt richting de omgeving nieuwsgierigheid op, terwijl de buitenzijde juist gezag uitvoert. Dit zie je terug in de uitstraling en materialisering van het gebouw, stoer, robuust maar ook warm en natuurlijk…….en allerbelangrijkst; zeer duurzaam!

De hoge ambitie van ROC Friese Poort om circulair te bouwen, heeft ons uitgedaagd om kritisch naar materiaalkeuze te kijken. Met het neerzetten van dit gebouw starten we een nieuwe kringloop. Hoe kunnen de gebruikte materialen in de toekomst hergebruikt worden of gerecycled? Dat heeft ook invloed op de bouwwijze, materialen moeten gemakkelijk demontabel zijn. In de bouw zelf maken we bijvoorbeeld gebruik van gerecycled materiaal. Zo bestaan de akoestische wanden van de sportzaal uit oude PET-flessen.

 Aan de binnenkant is er een heldere verdeling in hoofdfuncties. Zo wordt de begane grond ingericht voor de praktijk, met moderne faciliteiten als diverse sportzalen, een crossfithal, een dojo en restaurant. De verdieping biedt plek aan theorielokalen en personeelsruimten. Rekening houdend met de diverse praktijklessen die vaak buiten plaatsvinden, is ook daar veel trainingsruimte met een uitdagend oefenterrein. Studenten kunnen straks op één locatie vol aan de slag met sport en spel, zelfverdedigingstechnieken en vaardigheidstrainingen.

Het duurzame karakter van het gebouw komt op veel plaatsen tot uiting. De uitsnijdingen in het gebouw zorgen voor natuurlijk lichtinval tot diep in het gebouw, waardoor er binnen weinig kunstlicht nodig is. De sportzalen en onderwijsruimtes zijn bewust aan de noordkant geplaatst, waar het het meest koel is. Op het dak liggen zonnepanelen en de geïnstalleerde ventilatie werkt met warmteterugwinning. Ook bij de inrichting van het gebouw wordt gekozen voor producten die aan het einde van hun levensduur 100% herbruikbaar zijn, zoals de bureaustoelen.

Het nieuwe gebouw is 100% energieneutraal en grotendeels circulair gebouwd. Dit is beloond met het CPG-certificaat. Het gebouw behaalde ook nog eens de hoogste score voor een onderwijsgebouw in Nederland. De zogenaamde CirculariteitsPrestatie Gebouw, afgekort CPG, is een index die objectief weergeeft hoe circulair en duurzaam een gebouw is.

Certificaat GPR     Certificaat CPG

opdrachtgever:

ROC Friese Poort


locatie:

Leeuwarden


programma:

onderwijs


bvo:

5.500 m2


status:

opgeleverd oktober 2017


Certificaat GPR


Certificaat CPG