ROC Friese Poort Techniek, Drachten

De opdrachtgever heeft bij de start van het traject een duidelijke ambitie geformuleerd die tot uiting moet komen in de architectonische vertaling van het gebouw. Exposure, overzicht, openheid, duurzaamheid & nieuwsgierigheid zijn essentiele factoren die ingezet zijn voor het ruimtelijk concept van het nieuwe gebouw. Binnen een vast stedenbouwkundig bouwvlak van 45×45 meter moet het programma verrijzen. Het totale programma is verdeeld over 3 bouwlagen, gestapeld van ‘groffe’ functies – werkplaatsen – naar ‘fijne’ functies – theorielokalen. Door vloeren met vides ten opzichte van elkaar te verdraaiien, ontstaat een kwalitatief hoogwaardige ruimtelijke centrale hal, die over alle lagen van het gebouw te ervaren is. Op deze manier worden alle verdiepingen in verticale zin ruimtelijk met elkaar verbonden.

Verschillende afdelingen, met elk hun eigen identiteit, zijn bij binnenkomst in één oogopslag te herkennen. De vides zijn in de plattegrond op de hoeken van het gebouw georganiseerd, zodat er extra hoge ruimtes gerealiseerd worden, waaraan de hoofdentree, ontmoetingsruimte en restaurant en OLC gesitueerd zijn. Transparante gevels markeren de overhoekse vides aan de buitenzijde van het gebouw, de zogenaamde ‘vitrines’ voor de opleiding. Deze overhoekse ‘vitrines’ presenteren de opleiding naar de omgeving en doet het gebouw verankeren in zijn locatie. De positie van de overhoekse ‘vitrines’ zorgt ervoor dat daglicht tot diep in het gebouw door dringt. Dit beïnvloedt het binnenklimaat positief waardoor er een gezond en leefbare leeromgeving ontstaat. Dit in combinatie met zichtbare geïntegreerde duurzaamheidsmaatregelen, wordt de gebruiker bewust gemaakt van een duurzaam gebouw. De keuze voor duurzame materialen onderstreept dit idee. De zichtbare constructie- en installatietechnische onderdelen presenteert de opleiding en praktiseert daarmee het totale gebouw tot een directe lesomgeving voor de studenten.

opdrachtgever:

ROC Friese Poort


locatie:

Drachten


programma:

onderwijs


bvo:

4.930 m2


status:

opgeleverd juli 2013