ROC Friese Poort, Sneek

Het programma voor de school is uitgangspunt voor het architectonische concept. Dit programma is vertaald naar het benodigde volume en vervolgens scheef afgesneden. De hoge zijde oriënteerd zich richting het centrum van Sneek en de lage kant naar de buitenzijde van de stad. Vervolgens is het blokvormig volume opgedeeld in drie losse volumes waarin de drie onderwijsrichtingen van de school zijn ondergebracht. De blokken zijn gedraaid overeenkomstig de vorm en richtingen van het beschikbare terrein.

De ruimte tussen de blokken wordt afgesloten middels grote glazen vliesgevels waardoor er een geconditioneerde buitenruimte ontstaat, de centrale hal.  In deze hal staat een imposante hoofdtrap en worden de blokken onderling ontsloten middels brede loopbruggen. In het opvallend volume, het plectrum vormig gebouw,  welke deels buiten en deels in de hal staat zijn de centrale functies van het gebouw ondergebracht (infobalie/receptie, kopieercentrum etc). Het voorplein  wordt aan de straat afgesloten middels een vijver. Het plein, in een wigvorm, loopt door in de hal en eindigt achter het gebouw.

De ROC Friese Poort te Sneek is uitgebreid met een horecaopleiding. In het ontwerp staat het thema ‘ontdekking’ centraal. Deelnemers ontdekken hun horecatalenten. Gasten ontdekken wat de opleiding culinair te bieden heeft. De canyon diende als metafoor om te komen tot een ruimtelijke vertaling van het centrale thema. Een canyon nodigt uit om de ruimte te ontdekken. Daglicht is belangrijk en dus belangrijk voor een functioneel goede leeromgeving. De wijze waarop daglicht bij canyons binnen valt vormt inspiratie voor het ontwerp om ruimtes met elkaar te verbinden en is gekoppeld aan de route door het gebouw.

De route, vormgegeven als ‘een snede’ door het gebouw, brengt zowel de deelnemer als de gast in aanraking met alle facetten van de opleiding. Visuele relaties zijn horizontaal aanwezig door veel transparantie. Voor verticale relaties zijn vides gemaakt, welke in combinatie met rijkelijk daglicht, zorgen voor extra ruimtelijkheid. Hierdoor wordt een geheel eigen identiteit en uitstraling van het interieur van de nieuwe horecaopleiding gewaarborgd, terwijl het exterieur aansluit bij de uitstraling van de bestaande school.

opdrachtgever:

ROC Friese Poort


locatie:

Sneek


programma:

onderwijs / leskeuken


bvo:

13.580 m2


status:

opgeleverd augustus 2012