PWA Sporthal, Epe

Na een grote verwoestende brand eind 2009, die de oude sporthal in de as heeft gelegd, heeft de gemeente Epe weer een nieuwe moderne sporthal. De oude sporthal is 42 jaar geleden door ZKH Prins Claus geopend en kreeg de naam van Prins Willem Alexander, kortom; PWA-sporthal. De nieuwe sporthal is op haar beurt geopend door de naamgever, ZKH Prins Willem Alexander. Kenmerkend voor het sportcomplex is de compositie van drie herkenbare volumes van verschillende schaal en afmeting. Elk volume herbergt zijn eigen functie. De drager van het sportcomplex is het met rode beplating beklede volume, welke door zijn kleur duidelijk de toegang tot het complex markeert. Dit volume is letterlijk de verbinding tussen hoofdentree, centrale hal, de tribune en de noodtrap.

Het volume snijdt brutaal door het metalen volume van de sporthal en de gemetselde volumes van de kleedkamers en de horeca. Daarmee stelt het rode volume zich eigenwijs op ten opzichte van de veel soberder uitgevoerde andere twee volumes en verschaft zichzelf daarmee subtiel de vrijheid ook in het interieur beleefbaar te zijn. Met uiteraard rode stoelen ligt de tribune midden in het volume en is er ruim zicht op de sporters op de sportvloer. Binnen het gehele complex is het rode kleur kenmerkend, wat in combinatie met hippe signing voor een zeer aangenaam en modern sportklimaat zorgt. Dit wordt versterkt door de aanwezige visuele relatie tussen verschillende ruimten over en weer. Zo is er vanuit de horeca direct zicht in de sporthal en op de tribune. De verenigingsruimten en bestuurskamer hebben een prominente plaats boven de hoofdentree. Vanuit deze ruimten is er een doorkijk naar de sporthal. Deze sporthal is in drie zaaldelen op te delen en heeft een vrije hoogte van 9m1 en voldoet aan de topsporteisen van NOC*NSF. In de hal is aan de kopse wand een klimwand geplaatst. Zowel in de dag- als avondsituatie ademt het gebouw ‘sport’ naar de omgeving door grote glasopeningen en het buitenterras. Vanuit de centrale hal vinden de drie gebruikersstromen hun eigen weg. De sporter gaat via de vuile schoenengang, kleedruimten en de schonen schoenengang naar de sporthal. De supporter loopt vanuit de centrale hal de horeca in of de tribune op, welke rechtstreeks te bereiken is via de hoofdtrap.

opdrachtgever:

Stichting Beheer Sporthal PWA


locatie:

Epe


programma:

sporthal


bvo:

2.400 m2


status:

opgeleverd juli 2011