Gomarus College, Leeuwarden

Nieuwbouw Gomarus College; een school die vanuit een onderwijsvisie, waarin gewerkt gaat worden in twee teams, een nieuwe school heeft laten ontwerpen. Elk team heeft een eigen leerplein, eigen toiletten, een eigen kamer voor de leidinggevende, een aantal instructieruimten en voor specifieke vakken gaan de leerlingen naar de vaklokalen die grenzen aan hun teamruimte.

Een team heeft een omvang van circa 15 leerkrachten. De personeelskamer heeft een open structuur zodat tijdens de pauzes de leden van de teams elkaar kunnen ontmoeten, maar teams ook hun eigen werkruimte hebben die kan worden afgesloten. De leerlingen kunnen pauzeren op hun eigen leerplein, in de aula of buiten (meer stimuleren om naar buiten te gaan, daar is een uitdagende maar ook functionele ruimte gecreëerd). Uitgangspunten rondom binnenkomen, toezicht en sport blijven gehandhaafd.

In het gebouwconcept is er duidelijk sprake van twee gebouwdelen voor de beide teams. Tussen deze beide bouwdelen ligt het centrale hart van het gebouw waar ook de overkoepelende functies zijn ondergebracht. De beide bouwdelen hebben in de situatie een logische plek gekregen die aansluit op de kavel en de omringende context. Tussen beide bouwdelen ontstaat een prachtige ruimtelijke vorm waar de beide open leercentrum als verlengde van de instructieruimten subtiel samenkomen.

Het centrale hart is openen en transparant en nodigt uit om naar buiten te gaan. Het binnen- en buitenplein zijn een verlengstuk van elkaar. Buiten en binnen lopen hier prachtig in elkaar over.

Naar buiten presenteert de school zich duidelijk als één school. De stevige gemetselde schil vouwt zich mooi rondom het gebouw en koppelt de verschillende bouwdelen.

In de ronde oksel van het gebouw bevindt zich de hoofdentree en de grote pui geeft een heel mooi beeld van de binnenzijde van het gebouw.

De gevels bestaan uit een bonte verzameling gevelsteen waarvan een heel mooie warme mix is gemaakt. Dit refereert aan de vele verschillende kinderen die net als de stenen prachtig samenwerken in mooi “verband” De overige kleurstellingen zijn rustig waardoor het gebouw zich mooi laat opnemen door de groene achtergrond.

Het interieur is ruimtelijk en expressief wat het hart betreft van het gebouw. De overige ruimten zijn functioneel ingericht en uitermate geschikt voor hun doel; instructie aan de leerlingen.

Een sterke geelgroene accentkleur versterkt op een aantal plekken de gebouwvorm. Voor het overige heeft het interieur een rustige en warme kleurstelling en de kinderen brengen de extra accenten in de kleur.

opdrachtgever:

St. Geref. Scholengroep /

Praktijkonderwijs

Gomarus College


locatie:

Leeuwarden


programma:

onderwijs


bvo:

2.194 m2


status:

in voorbereiding