Zwolle, zwembad 'De Vieve'

Het gebouw is in functieonderdelen zodanig geprogrammeerd dat er zoveel mogelijk uitstraling is naar, en relatie aanwezig is met de omgeving. Het gebouw is geen optelling van functies, maar een organisch geheel aan volume, programma en beweging. Het op diverse manieren golvende dak zorgt voor een plastisch sculpturaal beeld waarbij de zwembadfunctie aan de open kopse zijden zichtbaar is.

Het gebouw bestaat uit een drietal basismaterialen. De gekozen materialen zijn in basis duurzaam, functioneel en zoveel mogelijk onderhoudsvrij. De gevel/dakvlakken in langsrichting bestaan uit geprofileerd aluminiumplaat in een zilvergrijze kleur. De glasvlakken bestaan uit aluminium kozijn/vliesgevelsystemen in een blanke aluminium kleur in de langs gevels. De invulling van de kopgevels is gemaakt in een "barcode" principe, verticale stroken van verschillende breedtes wisselen elkaar in een willekeurig patroon af. De aluminium kozijnen in de kopgevels zijn lichtgrijs, de dichte geveldelen zijn bekleed met hout.

Het zwembad is een gebouw met toekomstwaarde, helder en eenvoudig door zijn constructieve opzet waardoor er minder materiaalverlies is. Energiezuinig door de compacte vorm (minder gevel/dakoppervlak) en door het continue golvende dak zodat er geen overgangsdetails zijn met energieverlies. Recyclebaar door de toegepaste materialen o.a. metaal, beton en glas. Eenvoudig uitbreidbaar en aanpasbaar vanwege de scheiding van draagconstructie en inbouwpakket.


naar overzicht