Leeuwarden, Sportcomplex ‘Wiardahal’

Op de locatie waren reeds de benodigde zes voetbalvelden aangelegd. Als bouwplek was er een driehoek beschikbaar. De oriëntatie van het gebouw naar het hoofdveld is zeer belangrijk. In het concept is rekening gehouden met de nu reeds gerealiseerde uitbreiding van FVC.  Door het uitgebreide programma is de horeca naar de eerste verdieping gebracht. Hierdoor heeft deze functie een centrale plek binnen het ontwerp gekregen. Deze is in het concept de verbindende factor in het gebouw. Van daaruit is er vanaf de verdieping een prachtig uitzicht op het hoofdveld van de voetbalvereniging als naar de sporthal. De tribune van de voetbalvereniging maakt integraal onderdeel uit van het gebouw. Deze opzet maakt het mogelijk om via een terras vanuit het horecagedeelte rechtstreeks de buitentribune, die overigens volledig overdekt is, op te stappen met plaats voor ongeveer 300 bezoekers. Aan de andere zijde van de horeca stapt men zo op de sporthaltribune welke ook plaats biedt aan ongeveer 300 bezoekers. Vanuit de horeca heb je via een glazen wand ook uitzicht op de sporthal. Door het vele glas en de duidelijke zichtlijnen is het een transparant en een overzichtelijk gebouw geworden. Ook is de transparantie in de buitengevels zoveel mogelijk doorgevoerd  om de beweging in het gebouw buiten te kunnen laten zien.

 

De gevels bestaan uit drie materiaalsoorten; de plint / onderbouw van rode gevelsteen, de grote sporthaldoos met een metallic gevelbeplating en de “horecabox” op de verdieping in een antracietkleurige vezelcementplaat. De expressieve staalconstructies buiten is thermisch verzinkt.


naar overzicht