Drachten, nieuwbouw ROC Friese Poort

De opdrachtgever heeft bij de start van het traject een duidelijke ambitie geformuleerd die tot uiting moet komen in de architectonische vertaling van het gebouw. Exposure, overzicht, openheid, duurzaamheid & nieuwsgierigheid zijn essentiele factoren die ingezet zijn voor het ruimtelijk concept van het nieuwe gebouw. Binnen een vast stedenbouwkundig bouwvlak van 45x45 meter moet het programma verrijzen. Het totale programma is verdeeld over 3 bouwlagen, gestapeld van ‘groffe’ functies – werkplaatsen - naar ‘fijne’ functies – theorielokalen. Door vloeren met vides ten opzichte van elkaar te verdraaiien, ontstaat een kwalitatief hoogwaardige ruimtelijke centrale hal, die over alle lagen van het gebouw te ervaren is. Op deze manier worden alle verdiepingen in verticale zin ruimtelijk met elkaar verbonden.

lees meer
Lekkerkerk, kindcentrum

In het ruimtelijk concept wordt het park door middel van zichtlijnen door het gebouw geleidt. Ook in de inrichting van de kavel is een duidelijke relatie gelegd tussen parkgebied en de ruimte naar het dorpshuis d.m.v. doorgaande lijnen in hagen, bestrating en plantvakken. De kopse gevels zijn voorzien van een begroeiing van de plant wilde wingert, vanwege de mooie verkleuring van deze plantsoort in de herfst.

lees meer
Epe, nieuwbouw PWA-sporthal

Na een grote verwoestende brand eind 2009, die de oude sporthal in de as heeft gelegd, heeft de gemeente Epe weer een nieuwe moderne sporthal. De oude sporthal is 42 jaar geleden door ZKH Prins Claus geopend en kreeg de naam van Prins Willem Alexander, kortom; PWA-sporthal. De nieuwe sporthal is op haar beurt geopend door de naamgever, ZKH Prins Willem Alexander. Kenmerkend voor het sportcomplex is de compositie van drie herkenbare volumes van verschillende schaal en afmeting. Elk volume herbergt zijn eigen functie. De drager van het sportcomplex is het met rode beplating beklede volume, welke door zijn kleur duidelijk de toegang tot het complex markeert. Dit volume is letterlijk de verbinding tussen hoofdentree, centrale hal, de tribune en de noodtrap.

lees meer
Sneek, horecaopleiding ROC Friese Poort

De ROC Friese Poort te Sneek is uitgebreid met een horecaopleiding. In het ontwerp staat het thema ‘ontdekking’ centraal. Deelnemers ontdekken hun horecatalenten. Gasten ontdekken wat de opleiding culinair te bieden heeft. De canyon diende als metafoor om te komen tot een ruimtelijke vertaling van het centrale thema. Een canyon nodigt uit om de ruimte te ontdekken. Daglicht is belangrijk en dus belangrijk voor een functioneel goede leeromgeving. De wijze waarop daglicht bij canyons binnen valt vormt inspiratie voor het ontwerp om ruimtes met elkaar te verbinden en is gekoppeld aan de route door het gebouw.

lees meer
Sneek, ROC Friese Poort

Het programma voor de school is uitgangspunt voor het architectonische concept. Dit programma is vertaald naar het benodigde volume en vervolgens scheef afgesneden. De hoge zijde oriënteerd zich richting het centrum van Sneek en de lage kant naar de buitenzijde van de stad. Vervolgens is het blokvormig volume opgedeeld in drie losse volumes waarin de drie onderwijsrichtingen van de school zijn ondergebracht. De blokken zijn gedraaid overeenkomstig de vorm en richtingen van het beschikbare terrein.

lees meer
Nootdorp, kinderdagverblijf 'De Globetrotters'

Het interieur van KDV 'De Globetrotters' heeft een gelaagde opbouw en heeft als uitgangspunt ‘het ontdekken’ door het kind. Dit krijgt vorm door het aanbrengen van muurschilderingen, meubelachtige elementen en vreemde objecten. De begane grond heeft schilderingen die betrekking hebben op de wereld onder water of in de aarde. De eerste verdieping gaat over de wereld op de aarde, de tweede verdieping heeft muurschilderingen over de wereld in de lucht of het uni-versum. De hieraan toegevoegde meubelachtige elementen hebben een functioneel gebruik als opbergruimte in combinatie met speelruimte.

lees meer
Houten, restauratie en herbouw boerderij 'de Poel'

Boerderij de Poel is het type dwarshuisboerderij met een rieten wolfdak. Een voorganger van deze boerderij komt voor op tekeningen uit 1640. Haar huidige vorm kreeg de boerderij in 1880 toen voor het bestaande achterhuis een nieuw voorhuis werd opgetrokken. De boerderij heeft status als gemeentelijk monument. Onze opdracht bestond uit het realiseren van een wooneenheid in het achterhuis en een wooneenheid in het voorhuis. Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden bleek met name het achterhuis in slechte staat. Grote delen moesten worden gesloopt om vervolgens in oorspronkelijke staat te worden herbouwd. Bij de realisatie van het voorhuis is de bestaande gebouwstructuur zoveel mogelijk gehandhaafd.


 

lees meer
Surhuisterveen, nieuw kantoor

Door een snelle expansieve groei was 'Speak' genoodzaakt om hun bedrijf ruimer te huisvesten. In Surhuisterveen werd een oude bedrijfspand gekocht.  Aan de binnenzijde werd het pand noodzakelijker wijs volledig gestript. De opdracht was om voor een beperkt budget een werkbaar kantoor te realiseren. De ruimte werd voorzien van nieuwe wanden, plafond en vloer met benodigde afwerkingen. De vier directiekantoortjes zijn ondergebracht in een doosvormig volume afgewerkt met ruige houten delen waarbij elk kantoortje aan twee zijden is voorzien van twee hardglazen pui en deur. Open en transparante kantoortjes welke aansluiten bij de bedrijfscultuur van Speak, open en laagdrempelig.

 

lees meer
Sexbierum, nieuwbouw woonhuis

De woning is gesitueerd op de grens tussen water en land en ligt in een zeer open landschap. Het is een complex waarin herinneringen en restanten uit het verleden opgesloten lijken te liggen. Het roept associaties op met een klooster. De woning bestaat uit een samengesteld stenen hoofdvolume. Hieraan zijn andere elementen toegevoegd, te weten een kas aan de zuidgevel, een erkerachtige uitbouw aan de noordgevel, een half overdekte buitenruimte aan de westgevel en een stenen uitkraging aan de oostgevel.

 

lees meer